ΝΕΑ

09/01/15

Χρόνια Πολλά από τα Φυτώρια Βίτσιος

Η Γέννησή του Χριστού ας σημάνει την αρχή για μια καλύτερη ζωή γεμάτη αλήθεια και φως. Τις καλύτερες ευχές για τα φετινά Χριστούγεννα. Φυτώρια ΒΙΤΣΙΟΣ

02/12/21

Το μανταρίνι, είναι ένα φρούτο με ιδιαίτερα ευεργετική επίδραση

Τα μανταρίνια έχουν πολλά οφέλη για την υγεία. Αποτελούν θησαυρό βιταμινών και μετάλλων και θεωρούνται επίσης κλειδί για τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού. Είναι πλούσια σε προβιταμίνη Α, η οποία είναι σημαντική για την υγιή όραση, βιταμίνη Β, η οποία είναι σημαντική για την υγεία των νεύρων και βιταμίνη C, η οποία είναι σημαντική για το ανοσοποιητικό. Περιέχει επίσης ασβέστιο, το οποίο είναι σημαντικό για την υγεία των οστών και κάλιο, το οποίο είναι σημαντικό για την υγεία της καρδιάς. Η συχνή κατανάλωσή τους, προστατεύει τον οργανισμό από τα κοινά κρυολογήματα και τη γρίπη ενώ η ισχυρή δράση τους, καταπολεμά και σοβαρότερες ασθένειες. Έχει αποδειχθεί, πως τα μανταρίνια επιταχύνουν τις λειτουργίες της πέψης και γι’ αυτό αποτελούν ένα πρώτης τάξεως επιδόρπιο ενώ η δράση τους, είναι και ηρεμιστική-καταπραϋντική και γι’ αυτό καταπολεμά τις αϋπνίες και χαρίζει έναν ήρεμο και ξεκούραστο ύπνο.

02/12/21

Απαραίτητοι οι ανεµοµείκτες…

Τα εσπεριδοειδή θεωρούνται γενικά ευαίσθητα στους παγετούς, µε τη µεγαλύτερη ευαισθησία να την έχουν η κιτριά και η λεµονιά, µετά ή φράπα, το περγαµόντο και το γκρέιπφρουτ, ενώ τα πιο ανθεκτικά είναι η πορτοκαλιά, η νεραντζιά και τέλος η µανταρινιά, ενώ το επιλεγµένο υποκείµενο παίζει έναν σηµαντικό ρόλο στην αντοχή στον παγετό. Για να αντιµετωπιστούν οι συνέπειες του παγετού, εκτός των προληπτικών µέτρων, καλό είναι σε χρονικές περιόδους µε πολύ χαµηλές θερµοκρασίες, ιδίως στα ορεινά της χώρας, να υπάρχουν εγκατεστηµένοι ανεµοµείκτες αέρος, οι οποίοι εκµεταλλεύονται τον θερµό αέρα πάνω από την κόµη και τον αναµειγνύουν µε τα παγωµένα ρεύµατα ώστε να ρίξουν τη µέση θερµοκρασία του αέρα που «χτυπάει» την κόµη και το φύλλωµα των δέντρων. Άλλο ένα ευρέως χρησιµοποιούµενο και αποτελεσματικό µέτρο είναι η χρήση αντιπαγετικών υφασµάτων, που καλύπτουν ολόκληρο το δέντρο και κρατούν την εσωτερική θερµοκρασία κατά 3-4 βαθµούς υψηλότερη από ότι στο εξωτερικό περιβάλλον. Μία εξίσου αποτελεσματική μέθοδος, και πολύ απλή, ενεργητικής φυτοπροστασίας είναι η χρήση μονωτικών υλικών με σκοπό την προστασία των νεαρών δενδρυλλίων εσπεριδοειδών, τα οποία είναι ομολογουμένως τα πιο ευαίσθητα στις χαμηλές θερμοκρασίες. Φθηνά μονωτικά υλικά που συνήθως χρησιμοποιούνται και τοποθετούνται γύρω από το κορμό των δέντρων είναι το φενιζόλ, το άχυρο, τυχαία πλαστικά υλικά και ακόμη και σκέτο χώμα. Εξαιτίας του υψηλού ενεργειακού κόστους σε μία εποχή ανατιμήσεων, δεν συστήνεται η χρήση θερµαστρών η οποία αποδεικνύεται ασύμφορη, όπως επίσης δεν συστήνεται η τοποθέτηση συστήματος καταιονισμού με μπεκ τη δεδομένη χρονική στιγμή, καθώς στις περισσότερες περιοχές (πχ Δυτική Μακεδονία) η θερμοκρασία είναι ήδη στους μηδέν βαθμούς, ενώ όταν αρχίσει η λειτουργία των εκτοξευτήρων, η θερμοκρασία για κάποια ώρα πέφτει περαιτέρω, προκαλώντας πιθανώς ζημιές.

02/12/21

ΥΠΑΑΤ: Εγκρίθηκε βιολογικό πρόγραμμα καταπολέμησης παρασίτου που πλήττει τα εσπεριδοειδή

Πηγή: iefimerida.gr