εταιρια

Η επιχείρηση ΦΥΤΩΡΙΑ ΒΛΑΧΕΡΝΑΣ, βρίσκεται στο χωριό Βλαχέρνα διπλά στο ποταμό Άραχθο και σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από τη πόλη της Άρτας.
Τα Φυτώρια Βλαχέρνας ιδρύθηκαν το 1914 από τον παππού Ευστράτιο Βίτσιο, ο οποίος και παρήγαγε δενδρύλλια ελιάς και εσπεριδοειδών. Σήμερα συνεχίζει για τρίτη γενιά με τον εγγονό Ευστράτιο Βίτσιο, ο οποίος είναι και υπεύθυνος παραγωγής.
Η δράση πλέον της επιχείρησης έχει επεκταθεί και στην παραγωγή δενδρυλλίων ακτινιδίων, πυρηνοκαρπών και καλλωπιστικών φυτών εξωτερικού και εσωτερικού χώρου.

Ποιοι είμαστε

Η επιχείρηση απασχολεί 18 άτομα πλήρους απασχόλησης καθώς και 35 άτομα ως εποχιακό προσωπικό. Πλεονέκτημα; Της είναι όμως η επιστημονική ομάδα στελεχωμένη από την Γεωπόνο Βίτσιου Μαρία, τη Δασολόγο Βίτσιου Νικολέτα και τον οικονομολόγο Μανόπουλο Γρηγόριο. Σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχει συνεργασία με καθηγητές πανεπιστήμιου της σχολής Δασολογίας & Φυσικού περιβάλλοντος του ΑΠΘ και της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας του ΤΕΙ Ηπείρου με στόχο το υψηλό επίπεδο υπηρεσιών που παρέχονται στον πελάτη. Στη μονάδα μας παράγονται 700.000 φυτά ετησίως από τα οποία τα 500.000 είναι εσπεριδοειδή, τα 80.000 ακτινίδια, τα 70.000 ελιές και τα 50.000 καλλωπιστικά φυτά.

Σκοπός & Φιλοσοφία της επιχείρησης

Πρωταρχικός και βασικός στόχος των Φυτωρίων Βλαχέρνας, είναι η παραγωγή υγιούς πολλαπλασιαστικού υλικού υψηλών προδιαγραφών, ούτως ώστε να μπορούν να εγγυηθούν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τους πελάτες μας.
Βασικές αξίες της επιχείρησης είναι η υψηλή ποιότητα προϊόντων και υπηρεσιών, επαγγελματική υπευθυνότητα, φιλική εξυπηρέτηση πριν, κατά την διάρκεια και μετά την πώληση, αμεσότητα και ταχύτητα στην αποστολή των εμπορευμάτων, με τη ελάχιστη δυνατή επιβάρυνση, παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών τεχνογνωσίας από έμπειρα στελέχη και σεβασμός στο περιβάλλον.
Έχοντας αυτή τη φιλοσοφία, τα Φυτώρια Βλαχέρνας είναι μια σύγχρονη εμπορική και παραγωγική μονάδα, ικανή να προμηθεύσει φυτά σε όλο το φάσμα του αγοραστικού κοινού, πραγματοποιώντας πωλήσεις σε όλη την Ελλάδα καθώς και στο εξωτερικό.

Εγκαταστάσεις

Η επιχείρηση είναι εγκατεστημένη σε ιδιόκτητο αγροτεμάχιο, συνολικής έκτασης 40.000 τ.μ.
Το φυτώριο περιλαμβάνει υαλόφρακτα θερμοκήπια 4.5 στρέμματα και πλαστικά 16,5 στρεμμάτων. Επίσης υπάρχουν 3 κτίρια συνολικής επιφάνειας 550 τμ τα οποία χρησιμοποιούνται ως αποθηκευτικός χώρος, γραφεία και χώρος προσωπικού.
Έχει αναπτυχθεί άρτια υλικοτεχνική υποδομή με στόχο την παραγωγή προϊόντων υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών. Συγκεκριμένα :
Αυτόματος ηλεκτρονικός περιβαντολογικός έλεγχος θερμοκηπίων
Πλήρως αυτοματοποιημένη άρδευση
Αυτοματοποιημένη ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενη λίπανση
Αντιανεμική προστασία
Συστήματα σκίασης
Εκτεταμένες εγκαταστάσεις υποστύλωσης φυτών
Αποστραγγιστικό δίκτυο
Άριστα διαμορφωμένοι δρόμοι προσπέλασης

Ερευνητικό Έργο

Η εταιρεία έχει συμμετάσχει και μετέχει σε πολλά ερευνητικά προγράμματα και συνεργασίες με ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα. Ενδεικτικά τα τρέχοντα ερευνητικά προγράμματα στα οποία συμμετέχει είναι:

 • «Ανάδειξη τοπικών παραδοσιακών ποικιλιών και αυτοφυών οπωροφόρων δέντρων και θάμνων. EcoVariety»
  Κωδικός έργου: Τ1ΕΔΚ-05434
  https://ecovariety.gr/
 • «Αξιολόγηση,αξιοποίηση και ανάδειξη γενετικού υλικού και μεταποιημένων προϊόντων τοπικών ποικιλιών εσπερειδοειδών της Περιφέρειας Ηπείρου»– Συνεργασία με Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
  Κωδικό έργου: ΗΠ1ΑΒ-00065 – Δείτε το pdf εδώ
  Δικαιούχοι: Εργ. Δενδροκομίας, τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής,Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.»Ενίσχυση Επιχειρήσεων για ερευνητικά έργα στους τομείς αγροδιατροφής, δημιουργικής βιομηχανίας, ΤΠΕ,υγείας και βιοτεχνολογίας» με Κωδικό ΟΠΣ 2267 στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «ΗΠΕΙΡΟΣ 2014-2020″
  http://dspace.aua.gr
 • «BESTCITRUS»

Δείτε το pdf εδώ

Δείτε το pdf εδώ

 • «GoCitrus», διάσωση,διατήρηση και αξιοποίηση του γηγενούς,γενετικού υλικού των εσπεριδοειδών με σύγχρονες βιοαναλυτικές προσεγγίσεις.
  https://gocitrus.gr/
 • «ΕΣΠΕΡασπις»Ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών παρακολούθησης ιολογικών ασθενειών-φορέων εσπεριδοειδών και αξιολόγηση εμπορικών σκευασμάτων ενεργοποίησης μηχανισμών άμυνας.
  http://esperaspis.euvitsios-etairia-logos